ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως τροπολογία θα κατατεθεί ο «κόφτης» στο πολυνομοσχέδιο

Ως τροπολογία θα κατατεθεί ο «κόφτης» στο πολυνομοσχέδιο

Στην αποσαφήνιση πως οι διατάξεις για το Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι διατάξεις για τον λεγόμενο δημοσιονομικό «κόφτη» θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο ως τροπολογία και όχι ως άρθρα στο βασικό πολυνομοσχέδιο «για λόγους τεχνικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις για το Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς και ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης αποφάσισε να μην τις συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει αύριο Τετάρτη στη Βουλή.

Οι διατάξεις για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» θα προβλέπουν σύμφωνα με τις πληροφορίες τα εξής:

  • Ως το τέλος Απριλίου κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.
  • Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.
  • Σε 20 ημέρες θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.
  • Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.
  • Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.
  • Θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. σεισμός και έκτακτες περιπτώσεις).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ