ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ετήσια παράταση της αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα

Προς ετήσια παράταση της αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα
Η αναβολή του ΦΠΑ έχει φέρει αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων INTIME

Την παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά το μέτρο, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η παρέμβαση αυτή έδωσε το «φιλί της ζωής» στην οικοδομή, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

Οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο το Εco/Fin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.

Και το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να κάνει χρήση την συγκεκριμένης ευελιξίας.

Σημειώνεται πως ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται σε όσους αποκτούν νεόδμητο ακίνητο (με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1η Ιανουαρίου του 2006), έχοντας ήδη κάποια κατοικία, ή στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, Ελληνες και ξένους.

Αντιθέτως, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης 3%.

Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά πάνω από 20% ανάμεσα στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και στα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα, κάτι που εμπόδιζε την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η αναβολή του ΦΠΑ έχει φέρει αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων διότι π.χ. σε ένα ακίνητο συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, ο αγοραστής γλιτώνει τον ΦΠΑ με συντελεστή 24%, που σημαίνει ότι ο αγοραστής δεν καταβάλει επιπλέον το ποσό των 24.000 ευρώ για να το αποκτήσει.

Τι θα γίνει μετά το 2024;

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Λουξεμβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ