ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο πρόσωπο της ΔΕΘ

Το νέο πρόσωπο της ΔΕΘ
Θεσσαλονίκη - ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από δύο «ιδιαίτερες» χρονιές, το 2020 και το 2021, η φετινή, 86η ΔΕΘ έχει «άρωμα» Εμιράτων και επιστρέφει στα δεδομένα του 2019, όταν και κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν όλους τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου, όπου και θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 1.500 εκθέτες.

Στόχος είναι η Έκθεση να ξεπεράσει τα δεδομένα του 2019 όταν τις πύλες της πέρασαν 263.737 άτομα. Αντίστοιχα, το 2020 -και εν μέσω ενός ιδιαίτερα περιοριστικού υγειονομικού πλαισίου- τη ΔΕΘ είδαν 87.631 επισκέπτες. Ήδη τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ο εκθεσιακός χώρος είναι ήδη sold out. Όσο και αν συνηθίσαμε στην τηλεργασία, η ανάγκη για την φυσική επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική και δεν αντικαθίσταται. Φέτος στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τους 250.000 επισκέπτες, έχουμε ψηλά τον πήχη».

Όσο για τις θεματικές, ακολουθώντας τις εγχώριες αλλά και διεθνείς τάσεις, η ΔΕΘ θα εστιάσει στην τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν, έχοντας πάντα στο κέντρο της την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα την περιοχή της Μακεδονίας.

Αναλυτικά, οι βασικές ενότητες της 86ης ΔΕΘ είναι:

  • Ψηφιακή Ελλάδα
  • Κυκλική οικονομία & ενέργεια
  • Ελλάδα & επιχειρηματικότητα
  • Akademia
  • Ηλεκτροκίνηση - αυτοκίνηση

Η τιμώμενη χώρα

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτή τη φορά, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με έμφαση στην τεχνολογία αλλά και τις επενδύσεις, στο περίπτερο 13 της έκθεσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για την οικονομία των ΗΑΕ και τους κλάδους-αιχμής της χώρας, τις δυνατότητες και τα πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες επαφές και επισκέψεις κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων εκατέρωθεν.

Έτσι, στο περίπτερο 13, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση στο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναδείξουν εξελίξεις και ευκαιρίες σε μεταφορές, logistics, ακίνητα, τουρισμό και ενέργεια που αποτελούν και την «αιχμή του δόρατος» των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το οικονομικό φόρουμ και το αφιέρωμα στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς»

Πέρα από το αμιγώς εκθεσιακό κομμάτι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Έτσι, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες θα δώσουν το παρόν στο Helexpo Forum, τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Επιπλέον και τιμώντας τη μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η έκθεση θα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα, το οποίο και θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο των Εθνών). Εκεί, σε μία έκταση περίπου 500 τετραγωνικών, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα, ανά ομάδες, στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή. Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών - ιστορικών αρχείων καθώς και με μία εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για την εν λόγω παρουσίαση.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ