ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει τη Θεσσαλονίκη

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει τη Θεσσαλονίκη
Το ConFExPark όπως αποτυπώνεται στα σχέδια

Ολόκληρο το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αλλάξει η ανάπλαση της ΔΕΘ, με τα έργα να προχωρούν παρά τη συγκυρία, με στόχο το νέο εκθεσιακό κέντρο να είναι έτοιμο το 2026, στα 100ά γενέθλια της έκθεσης.

Το ConFExPark, όπως ονομάζεται το νέο εκθεσιακό κέντρο αναμένεται να μετατραπεί σε ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας τη ΔΕΘ στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης προβλέπει ότι τα έργα θα αρχίσουν το αργότερο στις αρχές του 2024 ώστε το 2026 η Έκθεση να γιορτάσει τον πρώτο αιώνα λειτουργία της στο νέο της «σπίτι». Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ θα συνεχίζει να διεξάγεται κανονικά, καθόλη τη διάρκεια των εργασιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η εκτίναξη του κόστους των οικοδομικών υλικών είχε άμεσο αντίκτυπο και στον προϋπολογισμό των έργων ανάπλασης, ο οποίος και αυξήθηκε πέριξ των 270 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Όσο για το χρηματοδοτικό σχήμα, αυτό θα αποτελέσει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Όσο για τη μορφή που θα πάρει το νέο εκθεσιακό κέντρο, τα πρώτα δείγματα έχουν φανεί από την προμελέτη που κατέθεσε η ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter, Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), η οποία και κέρδισε τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η εν λόγω προμελέτη βρίσκεται πλέον στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΘ και το επόμενο βήμα πλέον, αποτελεί η ανάθεση της οριστικής μελέτης που θα θέσει τις βάσεις για την έναρξη των έργων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης αναμένεται να γίνουν και τα πρώτα αποκαλυπτήρια, καθώς θα παρουσιαστεί ένα βίντεο της ομάδας που κέρδισε το διαγωνισμό, το οποίο θα παρουσιάζει πώς θα είναι ο νέος Εκθεσιακός χώρος, το νέο εκθεσιακό κέντρο, το αστικό πάρκο και οι αναμορφωμένες Αγγελάκη και Σβώλου. Παράλληλα, στο βίντεο θα απεικονίζεται ο τρόπος που θα αλλάξει η πόλη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

Τι προβλέπει η πρόταση για τη νέα ΔΕΘ

Σύμφωνα με τη Helexpo, η πρόταση για την αναβάθμιση της ΔΕΘ διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες - οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτηρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει, είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Όσο για τον οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η αναβάθμιση της ΔΕΘ θα προσθέσει στην τοπική οικονομία κατά τη φάση της κατασκευής έως και 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς και περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, με την ολοκλήρωση των έργων, ο οικονομικός αντίκτυπος θα φτάσει έως και τα 400 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ