ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ευρωζώνη εξετάζει τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Η Ευρωζώνη εξετάζει τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Images

Τρεις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ανάμεσα στις οποίες και η αγορά από τον ESM δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, εξέτασαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών συζήτησαν το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη τρόπους ώστε να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ύψους 321 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, όπως αναφέρεται στο Bloomberg.

Ένα δεύτερο σενάριο, διαφορετικό από την αγορά των δανείων από τον ESM (52,9 δισ. ευρώ συνολικά, δόθηκαν το 2010 και το 2011) είναι να αγοραστούν από τον ESM τα δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς οι δικοί του όροι δανεισμού ευνοϊκότεροι από αυτούς του Ταμείου. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέδριο της Politico στις Βρυξέλλες «η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους».

Το τρίτο σενάριο αφορά επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και μείωση των επιτοκίων.

Η χθεσινή συζήτηση, πάντως, αποτέλεσε μια απλή ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο. Όπως δήλωσαν επίσημες πηγές δεν πάρθηκαν αποφάσεις.

Πιο εκτενείς συζητήσεις αναμένεται να γίνουν από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ