Χουλιαράκης: Μόλις 8 στους 100 θα επιβαρυνθούν από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Στην κριτική ότι οι αυξήσεις των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ καθιστούν το φόρο εξαιρετικά επιβαρυντικό για τους φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ επιχείρησε να απαντήσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατήγγειλε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ο κ. Χουλιαράκης είπε πως με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση διαφοροποιεί την κατανομή των φορολογικών βαρών ελαφρύνοντας τους πολλούς και επιβαρύνοντας τους λίγους. «Περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν το ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ 500.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο. Η συνολική επιβάρυνση παραμένει, όμως, η ίδια (2,65 δισ. ευρώ)», σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ερμηνεύοντας τη νομοθετική διάταξη για την ΕΝΦΙΑ οδηγήθηκε σε διαφορετικά συμπεράσματα.

«Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά «καθημαγμένοι» φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ+ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για το συμπληρωματικός φόρο ανέφερε πως η επιβολή του από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία. Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για διπλή επιβάρυνση στα αστικά οικόπεδα, δεδομένου ότι με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό απλά σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ από τις νέες ρυθμίσεις απουσιάζει και η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη «ανάσα» σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα.

Μπορεί ο κ. Χουλιαράκης να υποστήριξε πως μόνον το 9% των φορολογουμένων θα δουν επιβαρύνσεις από το νέο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο τα παραδείγματα των διαψεύδουν. Ειδικότερα :

-Φορολογούμενος που το 2015 είχε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ πλήρωσε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 100 ευρώ. Με τη μείωση των αντικειμενικών, η αξία της περιουσίας του μειώθηκε κατά 15% στα 340.000 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με βάση την παραπάνω κλίμακα ύψους 245 ευρώ.

-Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Με την κλίμακα του 2015 πλήρωσε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 3.600 ευρώ. Με τη μείωση των αντικειμενικών η αξία της περιουσίας του μειώθηκε στις 900.000 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 4.225 ευρώ, δηλαδή 625 ευρώ περισσότερα.

Διαβάστε επίσης