ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΘ στη μετα - πανδημική εποχή

Η ΔΕΘ στη μετα - πανδημική εποχή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγείται στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ - ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνθήκες κανονικότητας επέστρεψε έπειτα από δύο χρόνια η ΔΕΘ, καθώς το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας ενώ το 2021 διοργανώθηκε σε ειδικές συνθήκες και μέσα στο πλαίσιο των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών που βρίσκονταν σε ισχύ.

Το ενδιαφέρον όπως και οι προεσδοκίες επιχειρήσεων και φορέων, έπειτα από τη «δύσκολη» διετία αποδεικνύεται πολύ μεγάλο ενώ η επιστροφή του θεσμού της τιμώμενης χώρας, η οποία φέτος είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – για πρώτη φορά μία αραβική χώρα- αναμένεται ότι θα φέρει ...«αέρα» επενδύσεων.

Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, εκτιμάται δε, πως επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη κάλυψη από πλευράς εκθετών τα τελευταία 10 -15 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προκειμένου να καλυφθούν οι συμμετοχές της τελευταίας στιγμής, άνοιξε ακόμη και ο ημιώροφος του περιπτέρου 16, ο οποίος είχε να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 20 χρόνια.

Το οικονομικό αποτύπωμα της 86ης ΔΕΘ στην πόλη υπολογίζεται πως θα αγγίξει ή ακόμη και θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, ο στόχος είναι υπερβούν τον αριθμό του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, και να ξεπεράσουν τους 250.000.

Πηγή: 86η ΔΕΘ

«Στη διάρκεια της πανδημίας η έκθεση πραγματικά πέρασε δύσκολες στιγμές, καθώς τα εκθεσιακά γεγονότα μαζί με την εστίαση και τον τουρισμό, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά. Όλοι καταλάβαμε αυτή την περίοδο ότι είναι μεν σημαντική η ηλεκτρονική επικοινωνία αλλά η φυσική συνάντηση δεν υποκαθίσταται», σημείωνε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Οι προσδοκίες από την «επιστροφή» της ΔΕΘ σε κανονικούς ρυθμούς είναι μεγάλες και για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου οι οποίες την προηγούμενη διετία δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα στον τζίρο τους κατά την περίοδο που παραδοσιακά διεξαγόταν η έκθεση. Είναι ενδεικτικό ότι επιχειρηματίες στον κλάδου του τουρισμού φέτος κάνουν λόγο για προκρατήσεις που δείχνουν πληρότητα 90%-100% κατά την περίοδο διεξαγωγής της ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τις θεματικές της φετινής ΔΕΘ, στο επίκεντρο βρίσκεται η τεχνολογία, η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη. Τομείς δηλαδή που άνθισαν και αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας -με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα - αλλά και εκείνοι που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι, στην περίοδο της ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: 86η ΔΕΘ

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΘ στην κυκλική οικονομία θα παρουσιάσει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος με την χρονική περίοδο διεξαγωγής της Έκθεσης να θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους επισκέπτες που θέλουν να εξετάσουν τις επιλογές τους στους κλάδους της ενέργειας, ενόψει του δύσκολου – στο «μέτωπο» αυτό - χειμώνα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΔΕΘ τη φετινή χρονιά όχι μόνο κάνει δυναμικό «restart» μετά την περίοδο της πανδημίας, αλλά φιλοδοξεί να ξεπεράσει ακόμη και τις επιδόσεις του τελευταίου έτους που διεξήχθη σε συνθήκες κανονικότητας, το 2019. Παράλληλα έχει το «βλέμμα στραμμένο» και στην επόμενη μέρα και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τη νέα κρίση, στο μέτωπο της ενέργειας.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ