ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ευκαιρίες και προοπτικές

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ευκαιρίες και προοπτικές
ΙΝΤΙΜΕ

Με στόχο τη διερεύνηση πιθανών πεδίων συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα φτάνουν, ως τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συμμετοχή αναμένεται εντυπωσιακή και καθώς το «παρών» στη ΔΕΘ αναμένεται να δώσουν περισσότερες από 50 εταιρείες και φορείς από τους κλάδους της ενέργειας και των ΑΠΕ, των logistics, του real estate, των τροφίμων-ποτών, της ναυτιλίας, των αμυντικών κατασκευών, όπως και του τουρισμού και της τεχνολογίας, ενώ επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdullah bin Touq Al Marri.

Β2Β συναντήσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ μεταξύ ελληνικών εταιρειών με τις αντίστοιχες των Εμιράτων οι οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές προς την κατεύθυνση αυτή καθώς εκτιμάται πως υπάρχει ένα ευρύ περιθώριο ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ ενώ εκείνες από τα Εμιράτα προς την Ελλάδα σε 30 εκατ. ευρώ. «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει βασικός εμπορικός εταίρος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω των στρατηγικών μας σχέσεων και της εγγύτητας των δύο χωρών μας» σημείωνε σε δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΑΕ, Sulaiman Almazroui με αφορμή την 86η ΔΕΘ. «Φτάσαμε στα 519,7 εκατομμύρια ευρώ το διμερές εμπόριο το 2021 αυξημένο κατά 72% σε σύγκριση με το 2020 και φαίνεται ότι το 2022 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021 και από τα Εμιράτα προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021» πρόσθεσε.

Πηγή: 86η ΔΕΘ

Άλλωστε οι πρώτες «γέφυρες» σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών είχαν αρχίσει να χτίζονται αρκετούς μήνες πριν. Όταν τον περασμένο Μάιο στο Άμπου Ντάμπι, υπογράφηκαν 12 σημαντικές συμφωνίες καθώς και στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των ΗΑΕ, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ σε τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ, Mubadala Investment Company, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης από το 2018 συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, ώστε να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε ελληνικά venture capital και private equity funds υψηλής απόδοσης, που επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.

Οι προσδοκίες των δύο χωρών για αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου των Εμιράτων σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας της χώρας, Dr. Sultan Al Jaber χαρακτήρισε την Ελλάδα ως προτεραιότητα μεταξύ των επενδυτικών προορισμών των ΗΑΕ, επισκεπτόμενος τη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, ως επικεφαλής αποστολής στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της χώρας καθώς και από 20 επιχειρήσεις της Αραβικής Χερσονήσου.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ