ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεγάλα «deal» που αλλάζουν τον χάρτη της ενέργειας

Τα μεγάλα «deal» που αλλάζουν τον χάρτη της ενέργειας
unsplash.com

Νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας φέρνουν μια σειρά από συμφωνίες δισεκατομμυρίων που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, και με καταλύτη την ανάγκη για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, μια σειρά από εταιρείες συνεργάζονται, οδηγώντας τον κλάδο της ενέργειας στην επόμενη ημέρα.

Η συμφωνία Ελλάκτωρ-Motor Oil

Ανάμεσα σε αυτά, κυρίαρχο ρόλο έχει η συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Ελλάκτωρ και την Motor Oil για την απόκτηση από τη δεύτερη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της πρώτης. Πρόκειται για έναν ντιλ ύψους 1 δισ. ευρώ, που αλλάζει τις ισορροπίες στο κομμάτι των ΑΠΕ και ταυτόχρονα επιταχύνει την ανάπτυξή τους. Η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης και βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου μετασχηματισμού της εταιρείας που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την μετεξέλιξη του ομίλου σε μία ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

Μάλιστα, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε πως έχουν πλήρως διασφαλιστεί τα κεφάλαια της μεγάλης επένδυσης ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί και το δάνειο για τη χρηματοδότηση της νέας εταιρείας. Παράλληλα έχει ξεκινήσει το σχέδιο της απόσχισης ενώ αυτή την περίοδο γίνεται η αξιολόγηση και η προτεραιοποίηση του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ, η οποία «τρέχει» παράλληλα με την ανάπτυξη του δικού της χαρτοφυλακίου. Υπό κατασκευή είναι 84 MW, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα το 2023.

Η απόκτηση της Watt+Volt από τη Mytilineos

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα και στον κλάδο της λιανικής πώλησης ρεύματος φέρνει η εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos έναντι τιμήματος 36 εκατ. ευρώ. Η Watt+Volt έχει μερίδιο αγοράς 2,13% και υγιές χαρτοφυλάκιο. Έτσι, μετά την εξαγοράς και την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της Watt+Volt, το μερίδιο αγοράς της Mytilineos στην αγγίζει πλέον το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα. Παράλληλα, η Mytilineos ενισχύει σημαντικά και την παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση, με 516 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.

«Mε την ενσωμάτωση της Watt+Volt ενισχύουμε και μεγεθύνουμε ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά μας στην αγορά, όπου η εταιρεία μας προσδοκά να δημιουργήσει το “Utility of the Future”, τον πλέον ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας της νέας εποχής», δήλωσε ο επικεφαλής της Mytilineos, Eυάγγελος Μυτιληναίος. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συνένωση και το νέο στελεχιακό δυναμικό θα βοηθήσουν ώστε να προσφέρουμε καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών και πως η εξέλιξη αυτή θα δώσει νέα δυναμική και θα μας επιτρέψει να πορευθούμε με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεργασία Motor Oil και η ΔΕΗ για το πράσινο υδρογόνο

Ταυτόχρονα, στην ενέργεια του μέλλοντος και συγκεκριμένα στο «πράσινο υδρογόνο» στοχεύουν Motor Oil και η ΔΕΗ δημιουργώντας από κοινού την εταιρεία "Hellenic Hydrogen Α.Ε.", στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ 49% αυτού.

Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε σχετική τους ανακοίνωση, η νέα εταιρεία θα έχει σκοπό την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων της στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, η νέα εταιρία θα επιδιώξει να αναπτύξει τέτοια έργα σε εκείνες τις τοποθεσίες, όπου θα ελαχιστοποιείται το κόστος παραγωγής και θα εξυπηρετούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, καθώς και να εξασφαλίσει χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω διαφόρων διαθέσιμων εργαλείων, ώστε το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο να είναι οικονομικά προσιτό κατά το μέγιστο δυνατό.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, με την πρωτοβουλία αυτή, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εγχώρια ενεργειακή αγορά ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να προωθήσουν τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα καθαρό περιβάλλον, μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μέσω της ανάπτυξης έργων παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου που θα προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υλοποιώντας σήμερα μια ενεργειακή λύση του μέλλοντος.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στην Ενέργεια εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ