ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μπορέσει η γενιά των Millennials να συνταξιοδοτηθεί;

Θα μπορέσει η γενιά των Millennials να συνταξιοδοτηθεί;
EUROKINISSI

Στη γενιά των "Μillennials" ή "Generation Y", ανήκουν οι γεννημένοι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως το 2000. Αποτελούν την πολυπληθέστερη γενιά της ιστορίας αποτελούμενη από 83.1 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η οπισθοχώρηση του κοινωνικού κράτους έχει προκαλέσει ανασφάλεια στους Millennials για το αν θα λαμβάνουν σύνταξη όταν φτάσουν στην κρίσιμη ηλικία. Ωστόσο, τα σχέδια για εξοικονόμηση χρημάτων είναι μια πρόκληση για τα δεδομένα της σημερινής εποχής και ενδεχομένως, μονόδρομος για ένα ασφαλές μέλλον.

Το CNN προτείνει τρεις βασικούς κανόνες που θα κάνουν τη ζωή πιο άνετη, όταν έρθει αυτή η στιγμή.

1. Ανάπτυξη υπεύθυνων διαχειριστικών και οικονομικών τακτικών

Η υπευθυνότητα και η σωστή διαχείριση των οικονομικών είναι ένα βασικό στοιχείο. Το Τμήμα Ερευνών Καταναλωτικών Δαπανών των ΗΠΑ δείχνει ότι η κατοικία είναι μια σημαντική δαπάνη των νοικοκυριών. Το να συγκατοικήσει κανείς με φίλους ή ακόμα και να γυρίσει για λίγο καιρό στο πατρικό του, είναι μια σωτήρια λύση για την αποταμίευση.

Η ίδια τακτική μπορεί να ακολουθηθεί και με το θέμα της μεταφοράς. Υπάρχουν πολλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην αγορά, σε καλές τιμές, τα οποία αναζητούν αγοραστή. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αναζήτηση αγοράς σε καινούρια, δεν υπάρχει λόγος. Εκτός από τα αυτοκίνητα, υπάρχουν και μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν τους σκοπούς της μετακίνησης, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην εξοικονόμηση και τη διαχείριση έχει να κάνει και με τις πιστωτικές κάρτες. Η χρήση τους, ακριβώς επειδή είναι πλαστική, υπερβαίνει ορισμένες φορές το όριο και ο καταναλωτής δεν το αντιλαμβάνεται. Η αληθινή επαφή με το χαρτονόμισμα δίνει στον άνθρωπο υπευθυνότητα. Μια έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες για πληρωμές είναι σαν να πληρώνει κάποιος με χρήματα Μονόπολης, πράγμα που οδηγεί στην υπερκατανάλωση.

Εκτός από την αποκλειστική χρήση μετρητών, υπάρχουν εφαρμογές και χρεωστικές κάρτες που περιορίζουν τον καταναλωτή να ξοδεύει απεριόριστα, επειδή υπάρχει συνειδητός έλεγχος των οικονομικών.

2. Αποταμίευση από σήμερα, ακόμα για απλά πράγματα

Θα ήταν ονειρικό αν ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να αποταμιεύει το 15% του μισθού του μηνιαίως. Ωστόσο, για πολλούς είναι μη ρεαλιστικό.

Καταφέρνοντας να αφήσει κάποιος έστω και 50 ευρώ το μήνα στην άκρη, είναι μια καλή αρχή. Αν αυτό ξεκινήσει από μικρή ηλικία, στα 20 ή στα 30, οι πιθανότητες να αποταμιεύει και τα επόμενα χρόνια είναι αρκετές. Η έννοια της εξοικονόμησης εξάλλου είναι θέμα συνήθειας και τακτικής.

Όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς θα υπάρχει απόθεμα, ή θα υπάρχουν κάποια χρήματα για άλλες ανάγκες, όπως είναι αυτές των παιδιών.

3. Ενημέρωση για την οικονομία και την αγορά

Το άμεσο μήνυμα των επιχειρηματικών κλάδων είναι ότι «για να επιτύχεις ως επενδυτής, πρέπει να παρακολουθείς την κίνηση της αγοράς». Είναι σημαντικό να υπάρχει ευρεία και ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην αγορά και πώς διακυμαίνεται ο πληθωρισμός.

Αυτό έχει άμεση σχέση και με το χρηματιστήριο (αν κάποιος έχει επενδύσει) καθώς και με τις τιμές της αγοράς. Για παράδειγμα, η αγορά ενός ακινήτου, που είναι σημαντικό ζήτημα, εξαρτάται από τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές αυξομειώνονται.

Will Millennials ever be able to retire?

by Walter Updegrave

ΔΗΜΟΦΙΛΗ