ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Οι φόροι θα μειωθούν μετά από 1-2 χρόνια

Χουλιαράκης: Οι φόροι θα μειωθούν μετά από 1-2 χρόνια

Τη θέση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή δαπανών, υπερασπίστηκε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προαναγγέλλοντας ωστόσο πως θα υπάρξουν περιστολές δαπανών, αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

«Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά θα το κάνουμε συστηματικά θα το κάνουμε με αναθεώρηση των δαπανών που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα το κάνουμε με τρόπο που θα δημιουργήσει χώρο για να μειωθούν οι φόροι μετά από 1-2 χρόνια, αλλά δεν θα μειώσουμε δαπάνες οριζόντια», είπε ο κ. Χουλιαράκης τοποθετούμενος για το δημοσιονομικό κόφτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε ένα δημοσιονομικό μέτρο που να είναι περισσότερο από αυτό της συμφωνίας του Αυγούστου.

Ο ίδιος είπε πως ο μηχανισμός ήταν το αποτέλεσμα της διαφωνίας του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για το εάν θα μπορούσε η χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και του 2018.

«Ο μηχανισμός είναι ένα συμβιβασμός που επιδίωξε η ελληνική κυβέρνηση για να μην πάρει τα προληπτικά μέτρα», είπε και διευκρίνισε πως στην περίπτωση που οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν ευοδωθούν τότε ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής «για να μην εγκλωβιστούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ