ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων κατά της φοροαποφυγής στο Ecofin

Δέσμη μέτρων κατά της φοροαποφυγής στο Ecofin
Henning Schacht-Pool/Getty Images/Ideal Images

Στον απόηχο των Panama Papers το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα κληθεί να συμφωνήσει τη Τετάρτη τη θέση του επί του σχεδίου οδηγίας κατά της φοροαποφυγής, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση μερικών από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Στόχοι της είναι η δημιουργία ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας έναντι της εταιρικής φοροαποφυγής στην ΕΕ και η διασφάλιση ενός δικαιότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει τυπικά οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών για τις πολυεθνικές εταιρείες, σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε επί του κειμένου το Μάρτιο του 2016.

Επιπλέον, το συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια εξωτερική στρατηγική για φορολόγηση και για τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με μέτρα κατά της κατάχρησης των φορολογικών συμβάσεων.

Οι δύο οδηγίες συναπαρτίζουν τη «δέσμη μέτρων κατά της φοροαποφυγής», μια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ με σκοπό μια δικαιότερη, απλούστερη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση εταιρειών στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ