ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δόσεις 11 δισ. ευρώ και υπόσχεση για το χρέος

Eurogroup: Δόσεις 11 δισ. ευρώ και υπόσχεση για το χρέος
Hannelore Foerster/Getty Images/ideal Images

Δόσεις ύψους 11 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό Eurogroup σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης που έχει συντάξει η Κομισιόν και το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, επαρκεί για να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της έως τα τέλη Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 7,2 δισ. ευρώ θα πιστωθούν απευθείας στον ξεχωριστό λογαριασμό που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού.

Αυτά τα 3,8 δισ. ευρώ μπορούν να εκταμιευτούν σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνει η ελληνική πλευρά στη μείωση των καθαρών οφειλών της, η οποία θα αξιολογείται από τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επίτευξη πλεονασμάτων και ειδικότερα: 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Για τη συνέχεια, αναμένεται από τη χώρα να διατηρήσει επίπεδο πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για μια δεκαετία, μετά την πάροδο της οποίας θα μπορεί να το μειώνει σταδιακά στο 1,5% έως το 2040.

Επιπλέον, δεδομένων των περιορισμένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών αναγκών, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε μετά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση και τα τελευταία stress test, θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» 23 δισ. ευρώ έως τη λήξη του συνολικού προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ.

Τέλος, το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στο οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA) θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ότι αφορά τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ