ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς πώληση και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Προς πώληση και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Η εξαίρεση των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου από την πώληση σε funds χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών απασχόλησε το χθεσινό EuroWorking Group.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) ή σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ).

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σήμερα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,324 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3,1 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1,57 δισ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 8.000.

Σημειώνεται πως η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε περαιτέρω επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων αυτών, επιφέροντας αύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου κάτι που απαγορεύεται ρητά από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.

Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται να θέλουν και αυτά να συμπεριληφθούν στα προς πώληση δάνεια και στη βάση αυτή τοEuroWorking Group ζήτησε αλλαγή στο νόμο από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ