ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ποιοι κλάδοι διαθέτουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια

ΤτΕ: Ποιοι κλάδοι διαθέτουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τους κλάδους που έχουν τα περισσότερα «κόκκινα δάνεια», τα οποία παρουσίασε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος.

Σύμφωνα με αυτά, το 16 % της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν οι κλάδοι των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι η ποιότητα των εν λόγω κλάδων εμφανίζεται χειρότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο όλων των κλάδων. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός των δύο κλάδων ανέρχεται σε 24 δις ευρώ και πάνω από τα μισά (ποσοστό 54%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, σύμφωνα με στοιχεία τέλους του 2015. Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά επιμερίζονται περίπου ισόποσα.

Τα δάνεια για τα οποία οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις φτάνουν τα 4 δις ευρώ, ενώ οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις ύψους περίπου 6 δις ευρώ.

Το 75% των περιπτώσεων στους συγκεκριμένους κλάδους αφορά δάνεια ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ για περίπου 4.000 επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το σύνολο των προβληματικών δανείων, ο κ. Μητράκος τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 το συνολικό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 36 % (από 4,5% το 2007), που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ (μετά από εκείνο της Κύπρου, περίπου 39%) και περίπου εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων, για το σύνολο του 2015 αυτές μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,0%, έναντι μείωσης κατά 7,5 % το 2014.

Όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, από το 2010 έως το τέλος του 2015 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι ονομαστικές αξίες των γραφειακών χώρων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν περίπου κατά 30%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ