ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις ΥΠΟΙΚ για άρση των περιορισμών στις νέες καταθέσεις

Επιφυλάξεις ΥΠΟΙΚ για άρση των περιορισμών στις νέες καταθέσεις
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Μη επαρκή και τεκμηριωμένη χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την πρόταση των ελληνικών τραπεζικών διοικήσεων για καθολική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για το νέο χρήμα.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν προτείνει οι νέες καταθέσεις που θα εισρεύσουν στο σύστημα είτε αφορούν σε χρήματα που σήμερα βρίσκονται σε θυρίδες και οικίες, είτε στο εξωτερικό, να έχουν πλήρη ελευθερία κίνησης και διάθεσης.

Με τον τρόπο αυτό θεωρούν πως θα αυξηθεί το απόθεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες που σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στους οποίους απευθύνθηκε το CNN Greece αναφέρουν πως η σχετική απόφαση δεν είναι απλή στη λήψη της, καθώς κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως η απελευθέρωση του νέου χρήματος δεν θα οδηγούσε στο εξωτερικό τα κεφάλαια που είναι σήμερα φυλαγμένα εκτός τραπεζών.

«Τα χρήματα αυτά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταναλώνονται σήμερα εντός Ελλάδος. Είτε για απλή κατανάλωση, είτε για πληρωμή φόρων και υποχρεώσεων. Η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν έχει επανέλθει ακόμη στα επίπεδα εκείνα που να μας επιτρέπεται να εξετάσουμε επιλογές, όπως ο διαχωρισμός του χρήματος σε παλαιό και νέο. Αν και η απόφαση για το θέμα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και θα αρκούσε μια υπουργική απόφαση για να ενεργοποιηθεί, το ζήτημα είναι ευαίσθητο και απαιτείται διαβούλευση με το Ευρωσύστημα», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ