ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Eurogroup ονόμασε ελάφρυνση χρέους διαγραφή «προστίμου» στον ΣΥΡΙΖΑ

To Eurogroup ονόμασε ελάφρυνση χρέους διαγραφή «προστίμου» στον ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα πολιτικό κόστος δεν έχουν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έλαβε χθες η Ευρωζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το ότι στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις του χρέους για το 2017 οι εταίροι μας συμπεριέλαβαν ένα πρόστιμο, με το οποίο φορτώθηκε η Ελλάδα για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του δεύτερου Μνημονίου το Μάρτιο του 2016.

Προκειμένου ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας του ελληνικού χρέους να γίνει πιο «διαυγής» το Eurogroup συμφώνησε χθες σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και θα περιλαμβάνει :

α) χαλάρωση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων,

β) χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM και EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα,

γ) την επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 (waiver of the step-up interest rate margin related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017).

Η τρίτη αυτή περίπτωση στην οποία κάνει αναφορά το ανακοινωθέν του Eurogroup έχει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς το κέρδος για την Ελλάδα ουσιαστικά προκύπτει από το ότι τις χαρίζεται ένα «πρόστιμο» !

Αυτό το πρόστιμο έχει ενεργοποιηθεί από το Μάρτιο 2016 βάσει ειδικής ρήτρας και επιβαρύνει το επιτοκιακό περιθώριο του δάνειου των 11,3 δισ. ευρώ που είχε λάβει το Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα από τον EFSF για την επαναγορά χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή αγορά.

Η ρήτρα αυτή είχε θεσπιστεί στα τέλη του 2012 προκειμένου να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει εγκαίρως το δεύτερο δανειακό της πρόγραμμα το Μάρτιο του 2016 (περιλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων). Προέβλεπε συγκεκριμένα ότι το επιτοκιακό περιθώριο του δανείου του EFSF από 0,90% σε ετήσια βάση θα αυξανόταν αυτομάτως στο 2,90%, δηλαδή κατά 200 μονάδες βάσης εάν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωνόταν εγκαίρως.

Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 οδήγησε τελικά στην ενεργοποίηση της ρήτρας αυτής, κάτι που σήμαινε πως αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο 2017, η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει ετησίως για τους τόκους του δανείου των 11,3 δισ. ευρώ όχι το ποσό των 101 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 0,90%), αλλά των 327 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 2,90%).

Χθες το Eurogroup ήλθε να χαρίσει το πρόστιμο των 200 μονάδων βάσης στην ελληνική κυβέρνηση και να την απαλλάξει από ένα βάρος τόκων 220 εκατ. ευρώ το οποίο θα έπρεπε κανονικά να το πληρώνει έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος (2018).

Αυτός ο χειρισμός, δηλαδή η διαγραφή του «πέναλτι ασυνέπειας» του δεύτερου Μνημονίου, είναι η μόνη ξεκάθαρη διατύπωση στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφορικά με την ελάφρυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει το πόσο διατεθειμένη για παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι η πλευρά των εταίρων μας!

Η φύση του προστίμου που διαγράφεται δεν επιτρέπει πολιτικούς πανηγυρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι χειρισμοί της οδήγησαν εξ αρχής στον καταλογισμό του πέναλτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ