ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Σεπτέμβριο η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE

Από Σεπτέμβριο η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE

Δεν επιβεβαιώνουν πηγές του Ευρωσυστήματος εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη από τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece, η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE θα γίνει μετά το Σεπτέμβριο και πιθανότατα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα περάσει με επιτυχία την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτίσει η ΕΚΤ.

Το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE είναι η αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, προκειμένου η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό χρέος να μην ξεπερνά το 33% του εμπορεύσιμου χρέους της Ελλάδος, ποσοστό λειτουργεί ως κόφτης στο πρόγραμμα.

Ακολούθως, αφού οι υπηρεσίες της ΕΚΤ και η ομάδα της Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς κρίνουν πως η πορεία του προγράμματος είναι ικανή να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμη οδό, τότε η Ελλάδα θα υπαχθεί στο QE με την ΕΚΤ να αποκτά περίπου 2 -2,5 δισ. ευρώ ελληνικών χρεογράφων.

Είναι πάντως γεγονός πως μετά την αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 800 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η τράπεζα δυσκολεύεται να αγοράσει τίτλους που να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει, ώστε να αποκτά χρεόγραφα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως υπάρχουν στην ευρωζώνη ομόλογα αξίας 1,13 τρισ. ευρώ που προς το παρόν δεν ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ