ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Έτοιμη η ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

FT: Έτοιμη η ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα
Τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δίνοντας το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δεχτεί τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μία νέα στήριξη για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία σήμερα το πρωί στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα έκανε αποδεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον υπήρχε «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος.

Εάν η ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της ΕΚΤ αντί των ακριβότερων δανείων από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που παίρνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, δεν επιβεβαιώνουν πηγές του Ευρωσυστήματος τις εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη από τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece, η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE θα γίνει μετά το Σεπτέμβριο και πιθανότατα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα περάσει με επιτυχία την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτίσει η ΕΚΤ.

Το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE είναι η αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, προκειμένου η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό χρέος να μην ξεπερνά το 33% του εμπορεύσιμου χρέους της Ελλάδος, ποσοστό λειτουργεί ως κόφτης στο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ