ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση ΦΠΑ: ανατιμήσεις από 1ης Ιουνίου

Αύξηση ΦΠΑ: ανατιμήσεις από 1ης Ιουνίου
AΠΕ-ΜΠΕ

Αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα επιφέρει από την 1 Ιουνίου 2016 η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ενώ καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%, ο μειωμένος συνετελεστής παραμένει στο 13% και ο υπερμειωμένος στο 6%. Ως εκ τούτου μετά την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων που έχουν συντελεστή 23%.

Από 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Είναι η δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015.

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές σε όσα νησιά του Αιγαίου εξακολουθούν να ισχύουν διαμορφώνονται σε 17%, 9% και 4%.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- Για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

- Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος κ.λπ.), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ