ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι πότε μαζεύουν αποδείξεις μισθωτοί-συνταξιούχοι

Μέχρι πότε μαζεύουν αποδείξεις μισθωτοί-συνταξιούχοι
EUROKINISSI

Αλλαγές στις προβλέψεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση στη Βουλή, με στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως από την 1η Ιουλίου θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή πληρωμές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και διατραπεζικές συναλλαγές.

Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα για τους πολίτες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και μια μεταβατική περίοδο, ενώ σε πλήρη εφαρμογή το νέο καθεστώς θα τεθεί από την έναρξη του 2017.

Έτσι, η ΓΓΔΕ για τα εισοδήματα του 2016 θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που από πληρωμές με μετρητά. Ωστόσο, από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

Αυτό σημαίνει πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να έχουν συλλέξει και να συλλέγουν αποδείξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 διαφορετικά θα χάσουν το αφορολόγητο όριο.

Από την 1η Ιουλίου 2016 θα πρέπει να πληρώνουν με κάρτα ή e-banking δεδομένου ότι η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όσον αφορά το ποσό των αποδείξεων που θα απαιτείται από την εφορία προκειμένου να δίνει το δικαίωμα στο αφορολόγητο όριο, αυτό θα συνεχίσει να συνδέεται με το ύψος του εισοδήματος.

Όσοι έχουν συνολικό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος, καθώς από εκεί και πέρα θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογη με το ύψος του εισοδήματος.

Επιπλέον, δύο βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι πως από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ταμειακά συστήματα POS, αλλά και ότι θα δοθεί η αρμοδιότητα στον υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζει κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογουμένους, μέσω ειδικών κληρώσεων με δώρα.

Χαμηλότερο όριο στις συναλλαγές με μετρητά

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα επιβάλει νέα χαμηλότερα πλαφόν στο ύψος των συναλλαγών που θα γίνονται με μετρητά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στα οποία απευθύνθηκε το CNN Greece δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων να γίνονται με μετρητά για ποσά έως τα 50 ευρώ και οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών – καταναλωτών με μετρητά να έχουν νέα χαμηλότερη οροφή τα 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ