ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίτερ Σπίγκελ: Οι Γερμανοί οι νικητές του Eurogroup

Πίτερ Σπίγκελ: Οι Γερμανοί οι νικητές του Eurogroup
AGENCY / TINA PANAGIOTOU

«Οι Γερμανοί βγήκαν νικητές από το δωμάτιο». Με την έκφραση αυτή ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ περιέγραψε το αποτέλεσμα του προχθεσινού Eurogroup, κατά την παρουσίαση του βιβλίου "Game Over" του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Στο πάνελ των ομιλητών μετείχαν ακόμη ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι πρώην υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Τάσος Γιαννίτσης, Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ποταμιού.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο δίνοντας τη δική του άποψη για τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. «Θέλω το βιβλίο να διαβαστεί απ’ όσους διαφωνούν αλλά θέλουν να ακούσουν και την άλλη άποψη. Θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική μας αυτογνωσία και να μην κυριαρχεί ο λαϊκισμός», είπε.

Στην τοποθέτηση του ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times έκανε μια επισκόπηση των γεγονότων του 2010 και διερωτήθηκε γιατί οι κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται ως οι «κακοί» που έβαλαν τη χώρα σε οικονομικό έλεγχο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έμεινε στο απυρόβλητο.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο συσχετισμό δυνάμεων στο Eurogroup ανέφερε πως η Γερμανία είναι εκείνη που εξακολουθεί να λαμβάνει τις αποφάσεις και πως το προχθεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν παρήγαγε κανένα απτό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παγουλάτος επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ και στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά που δεν στήριξε το Μνημόνιο το 2010 και επέλεξε να ανέβει στα «αντιμνημονιακά κεραμίδια» και να καταψηφίσει «ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς» τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-2011.

«Εκείνος άνοιξε τον δρόμο για τον οχετό της δημαγωγίας», είπε για τον κ. Σαμαρά και προσέθεσε:«Τι θα είχε γίνει αν ο Σαμαράς στήριζε και δεν επέλεγε το λαϊκισμό; Εκείνος ήταν που έφτιαξε μια θεωρία ότι υπάρχει εναλλακτική όπως το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ αργότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ