ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Rosneft

Τι προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Rosneft
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Η προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου είναι το αντικείμενο του «μνημονίου βασικών όρων συναντίληψης», που υπέγραψαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σετσίν (Igor Sechin), παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).

Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση τους πιθανούς τομείς για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Στόχος του μνημονίου είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.

Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα συντονίζει και θα προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Στεργιούλης τόνισε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία η οποία εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας του Ομίλου. Χάρη σε αυτή έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι, που αφορούν στην εξεύρεση επαρκών εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ. Στεργιούλη στη Ρωσία ύστερα από πρόσκληση του κ. Σετσίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ