Στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ αναμένουν οι τράπεζες
Στις 2 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλα δείχνουν ότι θα αποφασίσει να επαναφέρει το waiver, δηλαδή την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από τους κανόνες που απαγορεύουν στην Τράπεζα να δέχεται ως ενέχυρο τίτλους χώρας με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μέρος του χρέους τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης (ELA), από τον οποίο δανείζονται με 1,5%, στην ίδια την ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, σε πρώτη φάση αυτό θα αφορά περίπου 10 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος περίπου 150 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες.
Η Bank of America Merrill Lynch σε χθεσινή ανάλυση της αναφέρει πως με την άρση του waiver θα αποκατασταθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ, το TLTRO 2.
«Η εμμονή της αγοράς με την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση έχει οδηγήσει πολλούς να μη βλέπουν τις πιο θετικές επιπτώσεις που θα έχει η συμμετοχή στο νέο TLTRO, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν με αρνητικά επιτόκια», αναφέρεται στην ανάλυση.
Όπως τονίζεται οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα περίπου 12 δισ. ευρώ υφιστάμενου δανεισμού TLTRO που εκκρεμεί. Οι ελληνικές τράπεζες είναι επιλέξιμες για 39 δισ. ευρώ του συνολικού δανεισμού TLTRO και από τα παλαιά και από τα νέα προγράμματα και έτσι μπορούν αν δανειστούν 27 δισ. ευρώ ακόμα.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ αποδεκτών εγγυήσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλα προγράμματα της ΕΚΤ, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε νέο, φθηνότερο TLTRO, ακόμη και χωρίς την επαναφορά του waiver.
Ωστόσο, αν αποκατασταθεί το waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επαρκές collateral για όλα και τα 27 δισ. των κεφαλαίων, με βάση το ιστορικό του δανεισμού της ΕΚΤ.