ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Δικαίωση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει περίπου 65.000 πολίτες που έλαβαν δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο από άλλες τράπεζες.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει συλλογικά η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι Ενώσεις Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας.

Η υπόθεση αφορά πολίτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι μετά την αλλαγή στην συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ επωμίστηκαν πρόσθετο οικονομικό βάρος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι επίκεινται ρυθμίσεις για την διευκόλυνσή τους ουσιαστικά η απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο είναι αυτή που τους δικαιώνει σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία, το δικαστήριο κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους στις συμβάσεις που σχετίζονται με την καταβολή της δόσης του δανείου με την τρέχουσα νομοθεσία ενώ παράλληλα υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων που έχουν γίνει με την μετατροπή του ελβετικού φράγκου σε ευρώ με βάση την ισοτιμία κατά τον χρόνο εκταμίευσης, άλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύθηκε και το συμβατικό επιτόκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ