ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά δάνεια: Τα σενάρια για τη στήριξη των δανειοληπτών

Στεγαστικά δάνεια: Τα σενάρια για τη στήριξη των δανειοληπτών
INTIME

Με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών να είναι ήδη σε διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν τρόποι περιορισμού των επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από την αύξηση των επιτοκίων, οι δανειολήπτες μπορούν, εν τω μεταξύ, να καταφύγουν σε ρυθμίσεις προκειμένου να συγκρατήσουν τις δόσεις των δανείων τους. 

Ένα μοντέλο στήριξης των δανειοληπτών με διευκολύνσεις από πλευράς των τραπεζών προς εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να κοκκινίσουν τα δάνεια τους βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των ιδρυμάτων και του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η πλειονότητα των δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο (σχεδόν 90% του υπολοίπου) και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι περίπου 25% των στεγαστικών δανείων θα δουν μεγάλη αύξηση στις δόσεις της τάξεως του 20%-30%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2021.

Λευκό καπνό πάντως δεν έβγαλε η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας. Ζήτησε να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό. Ηδη, οι αντίστοιχες διευθύνσεις των τραπεζών επεξεργάζονται σενάρια και αναμένεται να παραδώσουν τις προτάσεις τους εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν λήφθηκε καμία απόφαση, η βάση για το σχεδιασμό της εν λόγω δράσης ενδεχομένως να είναι το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι οι τράπεζες πρέπει να προβούν στις κινήσεις εκείνες προκειμένου να αναμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Καλεί το τραπεζικό σύστημα να λάβει τις όποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνει τους ευάλωτους πολίτες – λόγω της συγκυρίας – μέσω ρυθμίσεων στα δάνεια (επιμηκύνσεις κ.λπ.). Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση των επιτοκίων των καταθέσεων και μείωση των προμηθειών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει, άμεσα, κάποιου είδους ουσιαστική παρέμβαση πριν το πρόβλημα μεγαλώσει. Οι τράπεζες φαίνεται να δυσκολεύονται να αναλάβουν όλο το κόστος των διευκολύνσεων, ωστόσο αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι η λύση είναι δύσκολη και απαιτείται χρόνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ