ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 72 ωρών για να κλείσει η αξιολόγηση

Περιθώριο 72 ωρών για να κλείσει η αξιολόγηση

Περιθώριο 72 ωρών έχουν κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να έλθουν σε συμφωνία για το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, των κόκκινων δανείων που φέρουν εγγύηση του Δημοσίου και τις αλλαγές στη νομική κάλυψη των στελεχών του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ώστε να κλείσουν την αξιολόγηση και να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). 

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι διαφορές είναι μεγάλες και θα απαιτηθούν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει την κατάθεση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση στα θέματα του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων, με τους δανειστές μάλιστα να κρατούν σκληρή στάση.

Η επιστροφή του ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας δεν βρέθηκε κοινό έδαφος στο ζήτημα του ΕΚΑΣ με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ζητούν να επιστραφούν τα αναδρομικά από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν φέτος το επίδομα λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και αντί αυτού πρότεινε τα 80 εκατ. ευρώ του ελλείμματος που προκαλείται στον προϋπολογισμό να καλυφθεί από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα προικοδοτηθεί από το πλεόνασμα του 2015.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 ήταν 1,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προσδιόρισε στα 680 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Ταμείου. Οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την κυβερνητική εξαγγελία και επικαλούνται το Μνημόνιο που αναφέρει πως η «θετική απόκλιση» , δηλαδή το ποσό που ξεπερνά τον ετήσιο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, μοιράζεται μόνον εάν το πλεόνασμα κρίνεται διατηρήσιμο, ήτοι εάν και ο προϋπολογισμός του έτους που ακολουθεί είναι πλεονασματικός. Έτσι, αν και το 2015 έκλεισε με πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, για να δοθεί το 40% αυτού του ποσού στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει και ο προϋπολογισμός του 2016 να κλείσει με πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό πως εάν μεταφερθούν τα 680 εκατ. ευρώ από το περυσινό πλεόνασμα του 1,7 δισ. ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δοθούν για τις δράσεις στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και εν προκειμένου για να μην επιστραφούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, αυτά τα χρήματα θα αθροιστούν στις δημόσιες δαπάνες του 2016, επιβαρύνοντας ισόποσα τον προϋπολογισμό. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση φέρεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να συζητά το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να χρηματοδοτηθεί αρχικά μόνον με 80 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εμφανιστεί στον εφετινό προϋπολογισμό ως έκτακτο επίδομα προς τους 110.000 συνταξιούχους που κανονικά δεν έπρεπε να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Έτσι, με λογιστικό τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα των 80 εκατ. ευρώ που έχει προκληθεί από τη μη περικοπή της δαπάνης για το ΕΚΑΣ (σε ετήσια βάση έχει υπολογισθεί πως θα μειωθεί κατά 168 εκατ. ευρώ). Επί και αυτής όμως της πρότασης οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις.

Τα εγγυημένα δάνεια

Αποστάσεις μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών διαπιστώθηκαν χθες και στο ζήτημα της πώλησης των δανείων που τελούν υπό εγγύηση του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομίας έχει με το μέρος του στο σχετικό θέμα την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία υιοθετεί την ίδια θέση με την ελληνική κυβέρνηση για τη μη πώληση των εν λόγω δανείων. Ωστόσο οι θεσμοί απέρριψαν ήδη τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης για 12 έως 18 μήνες των εν λόγω δανείων ή για άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να εξισωθούν με τα λοιπά δάνεια.

Σήμερα θα διενεργηθεί νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα και πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να σχηματοποιήσει μια διαδικασία προκειμένου τα δάνεια αυτά να ρυθμιστούν στο πλαίσιο των αναμορφωμένων νόμων «Κατσέλη» και «Δένδια», ώστε αρκετά από αυτά θα ρυθμιστούν, ελαφρύνοντας το βάρος των εγγυήσεων που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο και οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ξεπερνούσαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, αν και μέχρι χθες υπήρχαν και άλλες εκκρεμότητες με τα κόκκινα δάνεια, όπως με το χρόνο απελευθέρωσης της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα πώλησης ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτά τα ζητήματα φαίνεται πως διευθετήθηκαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Τα ειδικά μισθολόγια

Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της. Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.Οι θεσμοί συσχετίζουν το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων με την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών και επιμένουν σε αυτό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που η νομοπαρασκευαστική διαδικασία δεν ευνοεί τη ψήφιση των προαπαιτούμενων έως την Πέμπτη ή την Παρασκευή τότε αυτά ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ