ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 974 ευρώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστική δήλωση

Στα 974 ευρώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστική δήλωση

Παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς «βαρύτερα» σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και σε όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης.

Συνολικά από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 507.716 χρεωστικές δηλώσεις σε σύνολο 1.689.568 εκκαθαρισμένων δηλώσεων που αντιστοιχούν σε φόρο 494 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 974 ευρώ ανά δήλωση!

Αναλυτικότερα, με την εισφορά αλληλεγγύης τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) έχει ψηφιστεί ήδη η αύξησή της στο 100%. Στους φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με μπλοκάκια. Τέλος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος οι αγρότες με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ