ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες διευκρινίσεις ΓΓΔΕ για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές στο ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου 2016 εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 23% σε 24%, αλλά δεν επέρχεται καμία αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%.

Πρέπει να σημειωθεί πως από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, το Δημόσιο υπολογίζει 255 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος και 437 εκατ. ευρώ αύξηση εσόδων το 2017.

Σύμφωνα με τις ίδιες διευκρινήσεις βάσει των νέων διατάξεων ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% σε όσα νησιά θα ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στη βάση αυτή αποσαφηνίζεται πως από την 1η Ιουνίου καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει πως η κατάργηση ισχύει ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Τέλος, σε σχέση με το διαμορφούμενο συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει πως αυτός αναπροσαρμόζεται από το 18,70%, στο 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.

Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα αναμένεται να αυξήσει την τιμή του πακέτου κατά 30-50 λεπτά. Το δε συνολικό όφελος για τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης