ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ αποφασίζει εάν το υπερταμείο θα ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση

Η ΕΛΣΤΑΤ αποφασίζει εάν το υπερταμείο θα ενταχθεί στη Γενική Κυβέρνηση

Μπορεί τα θέματα του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων να έχουν λάβει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα μεταξύ των εκκρεμών προαπαιτούμενων, ωστόσο εξίσου σημαντικές κρίνονται οι αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αυτές θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τετάρτη, οπότε αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή οι τροπολογίες που θα ρυθμίζουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Κατά πληροφορίες οι δανειστές έχουν ζητήσει αλλαγές στο νόμο που ψήφισε προ 9 ημερών η Βουλή προκειμένου να ενισχύεται η διακυβέρνηση του νέου ταμείου και να οχυρώνονται έναντι διώξεων τα μέλη της διοίκησής του.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει λόγο στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, που θα ασκεί και το μάνατζμεντ, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα διορίζονται από το Εποπτικό Συμβούλιο. Τρία από τα μέλη του Εποπτικού Συμβούλιου θα τοποθετούνται από την ελληνική πλευρά και δύο από την Κομισιόν και τον ESM, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος.

Σημειώνεται πως το 50% από τα έσοδα του Ταμείου θα αποδίδονται για την εξυπηρέτηση του χρέους και το άλλο 50% σε ανάπτυξη και επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, λιγότερα έσοδα από το 50% θα πάνε στην ανάπτυξη, καθώς σημαντικό μέρος του Ταμείου είναι το πρόγραμμα των 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, οι εισπράξεις από το οποίο θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κατά 100% στο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένει από το υπουργείο Οικονομικών αναλυτική ενημέρωση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας προκειμένου να ξεκινήσει το έλεγχο για το κατά πόσο πρέπει να υπαχθεί ή όχι στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ESA 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ