ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, διαμηνύουν οι σκληροί της Ευρωζώνης

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, διαμηνύουν οι σκληροί της Ευρωζώνης
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου 2015 στο Λουξεμβούργο, το πρώτο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές είναι ώρα να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, έγκαιρα, με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει πριν από το Νοέμβριο, το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για τη σημασία του να διατηρηθεί το «μεταρρυθμιστικό μομέντουμ», τονίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» μέχρι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Από τότε πέρασε σχεδόν ένας μήνας REUTERS/Eric Vidal

Στάση αναμονής κρατά ο πυρήνας της ευρωζώνης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο και τη ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από τη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) παρέμεινε στις συνήθεις διατυπώσεις ότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στη Χάγη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την ελληνική κυβέρνηση. «Ελπίζω να την ολοκληρώσει πριν από το τέλος του έτους», συμπλήρωσε με νόημα.

Το μήνυμα του Σόιμπλε

«Προς το παρόν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισ. ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στα τα 4 έως 14 δισ. ευρώ κεφαλαιακών αναγκών, όπως προέκυψαν για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από το βασικό και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, αντίστοιχα.

Ο Γιργκ Βάισγκερμπερ (Juerg Weißgerber) διευκρίνισε ότι είναι νωρίς να βγούνε τελικά συμπεράσματα για το συνολικό μέγεθος του τρίτου ελληνικού προγράμματος και εξήγησε ότι «θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών».

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό του ύψους το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθούν τελικά οι τράπεζες να καλύψουν από ιδιώτες, ώστε να θεωρηθούν φερέγγυες.

Όπως μετέδωσε από το Βερολίνο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος επαναδιατύπωσε τα όσα ανέφερε η ΕΚΤ στην προ ημερών της ανακοίνωση, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα κενά με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο. Εάν το καταφέρουν με ιδιωτικά μέσα, τότε έχουν εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Ως δεύτερο βήμα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ