ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειάζει η τσέπη των πολιτών από αύριο λόγω ΦΠΑ και νέων φόρων

Αδειάζει η τσέπη των πολιτών από αύριο λόγω ΦΠΑ και νέων φόρων

Φόβοι για κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά λόγω του μπαράζ αυξήσεων σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους εκφράζουν έμπειρα στελέχη. Εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται από αύριο 1η Ιουνίου καθώς αρχίζουν να ισχύουν οι αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η αύξηση του ΦΠΑ, η εξομοίωση του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας και η επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την επομένη Τετάρτη, επιφέρουν ανατιμήσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές. Αλλά και οι αυξήσεις στους άμεσους φόρους θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και ακολούθως σε όλη την πραγματική οικονομία.

Αυξήσεις από αύριο στα διόδια

Οι αυξήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται στους παραχωρημένους οδικούς άξονες (λ.χ. Αθηνών- Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας - Πάτρας) δεν θα ισχύσουν σε όλους τους σταθμούς διοδίων και θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 0,05 ευρώ έως 0,10 ευρώ ανά σταθμό, ανάλογα με το ύψος της σημερινής χρέωσης.
Στην Εγνατία Οδό που τα διόδια παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο θα απορροφηθεί η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να γίνει αύξηση της τιμής στα διόδια.

«Πικρός» ο καφές

Μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατά την εισαγωγή 2 ευρώ ανά κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ, αναμένεται πως ο καφές θα είναι πιο «πικρός» ως προς την τιμή του από την 1η Ιουνίου. Βιομηχανίες, βιοτεχνίες και καφεκόπτες όπως και εκπρόσωποι από τον κλάδο της εστίασης εκτιμούν ότι το μέτρο είναι καταστροφικό αφού θα ακριβύνει η τελική τιμή κατά 20%-25%, που σημαίνει αύξηση 40-60 λεπτά στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου, μόνο η αύξηση στον ελληνικό καφέ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με 37,5 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση και της παραγωγής.

Ακριβότερη η μπύρα

Κατά 5 ευρώ ακριβότερες το «καφάσι» είναι ήδη οι μπύρες με τους παραγωγούς να έχουν μετακυλήσει το κόστος από την αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ. Υπενθυμίζεται πως για τη μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα (το 90% του συνόλου) ο ΕΦΚ αυξάνεται από την 1η Ιουνίου στα 2,5 ευρώ, από 1,30 ευρώ σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές ζυθοποιίες εκπέμπουν ήδη σήμα κινδύνου, καθώς ο διπλασιασμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και σε πτώση των πωλήσεων. Η αύξηση θα κάνει τα προϊόντα ακριβότερα, θα μειώσει την κατανάλωση και τα μερίδια των εταιρειών, μικρών και μεγάλων, και θα ανοίξει τον δρόμο για εισαγωγές μπίρας από άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς αυτή η διαφορά που προκύπτει από την αύξηση του φόρου καλύπτει το κέρδος και το κόστος μεταφοράς για όσους επιλέξουν να εισαγάγουν στην Ελλάδα.

Η συνδρομητική τηλεόραση

Αλλά και η επιβολή του τέλους 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης από την προσεχή Τετάρτη θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική. Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης σε συνδυασμό με τον αυξημένο ΦΠΑ καθιστά πλέον για πολλούς ασύμφορη την υπηρεσία και τους κατευθύνει προς διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν έχουν φορολογική επιβάρυνση. Ενδεικτικά για έναν λογαριασμό συνδρομητικής τηλεόρασης αξίας 25 ευρώ μηνιαίως, το τέλος θα ανέρχεται σε 2,5 ευρώ και εάν προστεθεί ο ΦΠΑ 24% το συνολικό τίμημα ξεπερνά τα 34,1 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης εξαιρούνται από την υποχρέωση επιβολής τέλους οι εταιρείες του εξωτερικού, που όμως λειτουργούν άκρως ανταγωνιστικά προς τους εγχώριους παρόχους.

«Ακριβό μου ΙΧ»

Από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Στα ακριβότερα μοντέλα και όσο αυξάνονται οι ρύποι, έρχονται επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ. Στα καινούργια αυτοκίνητα με σχετικά μικρή λιανική τιμή θα επέλθει μείωση των τελών ταξινόμησης.
Αυτό διότι πλέον υπάρχουν τέσσερις κλίμακες φορολόγησης από 4% για τα αυτοκίνητα με αξία λιανικής (προ φόρων) έως 14.000 ευρώ και 32% η ανώτερη κλίμακα για αξία λιανικής άνω των 25.001 ευρώ, ενώ προβλέπεται και «πέναλτι» ή «πριμ» του τέλους ταξινόμησης ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους.

«Καίει» η παρακράτηση

Το ροκάνισμα του εισοδήματος των νοικοκυριών δεν θα προέλθει μόνον από τους εμμέσους φόρους, αλλά και από τους αμέσους και συγκεκριμένα από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων που υπολογίζεται βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας. Ο βασικότερος λόγος είναι η μείωση του αφορολόγητου για όσους έχουν δύο παιδιά, ένα παιδί ή κανένα παιδί. Αντίθετα, όσοι έχουν από τρία παιδιά και άνω δεν θα υποστούν καμία μεταβολή.
Έτσι, όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα έως 2.000 ευρώ και όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαία σύνταξη έως 2.250 ευρώ θα διαπιστώσουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μειώσεις από 3 έως 29 ευρώ τον μήνα.

Οι αλλαγές στη φορολογία επιφέρουν τις ακόλουθες μεταβολές:

Αναλυτικά

Μισθός ως 614 ευρώ – Καμία μεταβολή
Μισθός από 621 ως 1.200 ευρώ – Αύξηση φόρου από 0,99 ως 14,07 ευρώ
Μισθός από 1.300 ως 2.000 ευρώ – Αύξηση φόρου από 1,69 ως 19,42 ευρώ
Μισθός από 2.071 ως 3.000 ευρώ – Μείωση φόρου από 4,22 ως 22,44 ευρώ

Για όσους έχουν ένα παιδί και μισθό από 621 ως 1.928 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι από 2,11 ως 15,90 ευρώ.

Για μισθωτούς με δύο παιδιά και εισόδημα από 642 ως 1.928 ευρώ θα υπάρξει αύξηση του φόρου από 0,14 ως και 12,38 ευρώ.

Για μισθωτούς με τρία παιδιά η μηνιαία επιβάρυνση αφορά όσους έχουν μισθό από 1.285 ως 1.785 ευρώ το μήνα, για μισθό από 928 ως 1.214 και από 1.857 ως 3.124 ευρώ το μήνα θα υπάρξει ελάφρυνση του φόρου.

Για έναν συνταξιούχο με σύνταξη 750 το μήνα, η απώλεια θα είναι 6,57 ευρώ το μήνα λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ