ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετάθεση προαπαιτούμενων για το Σεπτέμβριο

Μετάθεση προαπαιτούμενων για το Σεπτέμβριο

Κοντά στην απόφαση να μεταφερθούν κάποια από τα «τοξικά» προαπαιτούμενα για το Σεπτέμβριο βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι «ουρές» της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πλησιάζουν προς μία συμφωνία αναφορικά με το πακέτο επιπλέον μέτρων που απαιτούνται από την Αθήνα προκειμένου να λάβει τα κεφάλαια διάσωσης.

Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στο πρακτορείο πως ορισμένα από τα εκκρεμή ζητήματα θα αναβληθούν για το Σεπτέμβριο. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters πως το ζήτημα σχετίζεται μες την εσωτερική πολιτική κατάσταση. «Είναι θέμα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους βουλευτές να ψηφίσουν για τα ίδια ζητήματα ξανά και ξανά. Κάποιες από τις δράσεις που απαιτούνται, επίσης επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω ευαίσθητες ομάδες», ανέφερε.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο πρακτορείο πως οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που ανέκυψαν. «Τα εκκρεμή ζητήματα δεν είναι τέτοια που να χαλούν τη συμφωνία», ανέφερε μια άλλη πηγή από τους δανειστές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα αντιτίθεται σε ορισμένες νομοθετικές τροποποιήσεις σχετικές με τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση των εγγυημένων από το κράτος κόκκινων δάνειων. Αυτά τα θέματα φαίνεται πως πάνε για το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέρριψε από τις Βρυξέλλες αναφορές ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει και υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. «Υπήρχε μια αίσθηση μεγάλης διαφωνίας πριν από 48 ώρες, αλλά αυτό άλλαξε χθες», δήλωσε ο κ. Παππάς στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Μόλις μίλησα με (τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης) Τσακαλώτο, είναι ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν μικρά πράγματα που θα πρέπει να περάσουν μέσω του κοινοβουλίου που έχουν να κάνουν με παράγωγο δίκαιο. Αλλά είμαστε πολύ, πολύ κοντά, κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί», είπε και προσέθεσε πως όλοι τηρούν τη συμφωνία.

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών η απόσταση σε πολλά θέματα έχει καλυφθεί.

Σε ότι αφορά στο ΕΚΑΣ οι δυο πλευρές φέρεται να κατέληξαν στο ότι το κενό των 84 εκατ. ευρώ από την μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα καλυφθεί από το πλεόνασμα του 2015. Αυτό που εξετάζεται είναι να αφαιρεθεί το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από τις συντάξεις Ιουλίου που θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου και τα 84 εκατ. ευρώ να εξοικονομηθούν από την ταχύτερη κατάργηση του επιδόματος. Αυτή σημαίνει ότι πιθανότατα το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να χορηγείται εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2019 και όχι την 1η Ιανουαρίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ