ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκλήσεις μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη για τα προαπαιτούμενα

Συγκλήσεις μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη για τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς σε μία προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος ήταν να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, για να έρθουν σήμερα στη Βουλή οι τροπολογίες με το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, τον ΑΔΜΗΕ, τις αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα ανοικτά πεδία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πλησιάζουν προς μία συμφωνία αναφορικά με ένα πακέτο επιπλέον μέτρων που απαιτούνται από την Αθήνα προκειμένου να λάβει τα κεφάλαια διάσωσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα αντιτίθεται σε ορισμένες νομοθετικές τροποποιήσεις σχετικές με τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά στο ζήτημα με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση των εγγυημένων από το κράτος κόκκινων δάνειων.

Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στο πρακτορείο πως ορισμένα από τα εκκρεμή ζητήματα θα αναβληθούν για το Σεπτέμβριο. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters πως το ζήτημα σχετίζεται μες την εσωτερική πολιτική κατάσταση.«Είναι θέμα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους βουλευτές να ψηφίσουν για τα ίδια ζητήματα ξανά και ξανά. Κάποιες από τις δράσεις που απαιτούνται, επίσης επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω ευαίσθητες ομάδες», ανέφερε.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο πρακτορείο πως οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που ανέκυψαν. «Τα εκκρεμή ζητήματα δεν είναι τέτοια που να χαλούν τη συμφωνία», ανέφερε μια άλλη πηγή από τους δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ