ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφιβολίες για την άμεση επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Αμφιβολίες για την άμεση επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη ανέφεραν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο, στη συνεδρίασή της στη Βιέννη, την πολυαναμενόμενη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν έχουν ακόμη κλείσει οριστικά τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα θα συζητηθεί μεν αύριο αλλά είναι πιθανό να μην αποφασιστεί. Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, είναι να δοθεί αύριο η έγκριση της ΕΚΤ υπό όρους, δηλαδή να ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει οριστικά η μάχη των προαπαιτουμένων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η αναβολή της απόφασης της ΕΚΤ θα απογοητεύσει και τους επενδυτές που την περίμεναν ως ένα σήμα επιστροφής της εμπιστοσύνης.

Η εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την ΕΚΤ ως ενέχυρων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μεταφέρουν δανεισμό περίπου 10 δισ. ευρώ – σε πρώτη φάση – από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ίδια την ΕΚΤ. Έτσι θα επωφεληθούν από το κατά 1,5% περίπου χαμηλότερο επιτόκιο. Κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά το waiver η κυβέρνηση προσβλέπει και σε ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κάτι που θα γίνει πιθανότατα μετά το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ