ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενναία χαλάρωση των capital controls προτείνει η ΕΕΤ

Γενναία χαλάρωση των capital controls προτείνει η ΕΕΤ

Γενναία χαλάρωση των capital controls προτείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εν όψει της συμπλήρωσης εντός χρόνου από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στις 28 Ιουνίου.

Στη βάση αυτή οι τραπεζίτες προτείνουν αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη των ποσών και πλήρη απελευθέρωση από περιορισμούς για το «νέο» χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μόνον γνωμοδοτικό ρόλο σε σχέση με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι ανήκει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη μένουν αρκετά βήματα για να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών κα το θέμα αν και είναι αρμοδιότητα τη ελληνικής κυβέρνησης εξετάζεται με τους θεσμούς.

Επικαλούμενος την εμπειρία της Κύπρου ο κ. Σταθάκης δήλωσε προ ημερών πως χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ο οποίος βήμα προς βήμα θα μετακινεί μέρος αυτών των περιορισμών. Κατά τον ίδιο στην ελληνική περίπτωση δεν θα απατηθούν δύο χρόνια για την άρση των περιορισμών, αλλά διάστημα μικρότερο από αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο οδικός χάρτης για την σταδιακή άρση των capital controls εξετάστηκε χθες στο γεύμα εργασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ