ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Έρχονται άμεσα οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αλεξιάδης: Έρχονται άμεσα οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Διπλότυπο Εφοριάς Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπουργική απόφαση με την οποία θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, τροποποιώντας ουσιαστικά τη ρύθμιση σε χιλιάδες φορολογουμένους.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Τρύφωνας Αλεξιάδης, ξεκαθάρισε ότι η υπουργική απόφαση πέραν από τις θεσμοθετημένες αλλαγές στο επιτόκιο της ρύθμισης -το οποίο πλέον σχεδόν διπλασιάζεται- θα προβλέπει μείωση των δόσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν.

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση φορολογούμενου που αν και έχει στην τράπεζα 200.000 ευρώ, έχει ρυθμίσει οφειλές ύψους μόλις 6.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, λόγω των αλλαγών στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πολλοί θα εξέλθουν της ρύθμισης ή θα κληθούν να καταβάλουν υποχρεώσεις σε πολλοί λιγότερες δόσεις.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμη ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θα χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν πληρώσουν κάποια φορολογική υποχρέωση, αν και είπε πως αυτό θα επανεξετασθεί καθώς η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων έως το τέλος του χρόνου (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, κ.α.) ενδέχεται να επιβαρύνει την κατάσταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών λίστα με φορολογικά ισοδύναμα προκειμένου να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ως ένα από αυτά τα ισοδύναμα μέτρα παρουσίασε την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα Ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στη βάση αυτή αναφέρθηκε στο περιουσιολόγιο, προαναγγέλλοντας πως το Νοέμβριο θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν στοιχεία που δεν γνωρίζει η εφορία όπως για παράδειγμα ακίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό.

Όπως είπε, η καθαρή αύξηση των καταθέσεων κάθε φορολογούμενου θα συγκρίνεται αυτόματα με τη φορολογική του δήλωση και όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα καλούνται για έλεγχο στην εφορία. Επανέλαβε δε πως θα έρθει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων όπου θα προβλέπει απαλλαγή από τη φοροδιαφυγή, αλλά σε καμιά περίπτωση απαλλαγή από λαθρεμπόριο ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της παραγραφής σημαντικών φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του 2015, όπως η λίστα Λαγκάρντ και απεκάλυψε πως στατιστικά κάθε μια υπόθεση από τις λίστες, αποδίδει κατά μέσο όρο φορολογικά έσοδα 600.000 ευρώ.

Τέλος, προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα διάταξη με την οποία θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ