ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πάγωσαν τα ειδικά μισθολόγια και τώρα ψάχνουν 118 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο

Δεν πάγωσαν τα ειδικά μισθολόγια και τώρα ψάχνουν 118 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο
EUROKINISSI

Να προσδιορίσει και να ψηφίσει έως το Σεπτέμβριο 2016 τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το «πάγωμα» της ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων ζητούν από την κυβέρνηση οι θεσμοί.

Η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσει στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια «άνοιξε μέτωπα», καθώς οι δανειστές της ζητούν να θεσμοθετήσει και όχι απλά να προσδιορίσει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 118 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο.

Βάσει της διάταξης που είχε αρχικά προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών λειτουργών, στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, ιατρών ΕΣΥ, δικαστών, πανεπιστημιακών, κ.α., θα πάγωναν τη διετία 2017 -2018 στο ύψος που θα διαμορφωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αν και από την παρέμβαση αυτή είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ έως το 2018, ωστόσο η κάθετη άρνηση του Πάνου Καμμένου στο να ανασταλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις ανέτρεψε τον όλο σχεδιασμό.

Από την πλευρά τους τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM σκλήρυναν τη στάση τους στο ζήτημα αυτό, μη δεχόμενα να αντικατασταθεί το μέτρο από ευχολόγια αμφίβολης δημοσιονομικής απόδοσης, όπως αυτά που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και σχετίζονται με αόριστες εξοικονομήσεις από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων.Έτσι, επέβαλαν στην κυβέρνηση να εντοπίσει και να ψηφίσει έως το Σεπτέμβριο μέτρα που θα εξοικονομήσουν 118 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το θέμα αναφέρει πως "για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται πως η αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ιδικά μισθολόγια δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών εξειδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ