ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Ελκυστικές, αλλά όχι χαριστικές οι διατάξεις για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων

Αλεξιάδης: Ελκυστικές, αλλά όχι χαριστικές οι διατάξεις για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αργότερο σε δύο μήνες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος προχώρησε σε αποκαλύψεις για υποθέσεις πολιτικών και ΜΜΕ που είναι ανέλεγκτες.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απεκάλυψε πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει να φέρει διατάξεις στη Βουλή για την εθελοντική δήλωση καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε 1 ή 2 μήνες και καταρτίζεται με τεχνική βοήθεια από τη Γαλλία.

Ο κ. Αλεξιάδης αποσαφήνισε πως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και πως οι σχετικές διατάξεις θα είναι ελκυστικές για να έχουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν χρήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαριστικές.

«Δεν επιτρέψουμε ξέπλυμα και μια διαδικασία περαίωσης», είπε και προσέθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε σε πολίτες που διαθέτουν καταθέσεις που δεν συμβαδίζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους μια τελευταία ευκαιρία να τις δηλώσουν. Όσοι δεν τις δηλώσουν αυτές τις καταθέσεις, οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπισθούν μετά το Περιουσιολόγιο, θα έλθουν αντιμέτωποι με ποινικές και άλλες κυρώσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν κλειδώσει, ήτοι δεν είναι σαφές εάν θα υπαχθούν σε ένα φορολογικό συντελεστή για το σύνολο των αδήλωτων καταθέσεων ή θα υπαχθούν στους συντελεστές που ίσχυαν τα αντίστοιχα έτη που απέκτησαν τα εισοδήματα. Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα νομιμοποιούνται τα χρήματα και πως θα δηλώνονται για να μην επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι ανέλεγκτες υποθέσεις πολιτικών και ΜΜΕ

Στη δευτερολογία του και απαντώντας στον κ. Νικολόπουλο ο κ. Αλέξιάδης κατήγγειλε πως υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών προσώπων και ΜΜΕ που αν και έχει δοθεί εντολή ελέγχους τους οι υποθέσεις τους καρκινοβατούν.

«Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν στις λίστες (σ.σ. Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν ) με την νέα στοχοθεσία που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές», είπε και προσέθεσε πως υπάρχουν εντολές ελέγχου για περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και ΜΜΕ που είτε καρκινοβατούν είτε οι έλεγχοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

«Πρωταρχική μας μέριμνα είναι αυτές οι εντολές ελέγχου να προταχθούν και να διαλευκανθούν πλήρως με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ