ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο «πόθεν έσχες» της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ (upd)

Τέλος στο «πόθεν έσχες» της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ (upd)

Ο Εισαγγελέας ή οι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα επιλαμβάνονται των μηνύσεων, καταγγελιών ή αναφορών για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπέρ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η ίδια τροπολογία προβλέπει πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα υποχρεούνται να υποβάλλουν «πόθεν έσχες» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο Εσωτερικός Κανονισμός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Ειδικότερα, πλέον εφόσον οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας λαμβάνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου, του εσωτερικού κανονισμού της και της ισχύουσας νομοθεσίας, θα θεωρείται πως είναι σύμφωνες με το σκοπό της εταιρείας.

Στη βάση αυτή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια. Στο δε μέτρο που απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης την εκτελεί αυτοπρόσωπος ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Τα πόθεν έσχες του ΤΑΙΠΕΔ

Έκπληξη προκαλεί διάταξη που περιελήφθη στην τροπολογία και η οποία προβλέπει πως καταργούνται από την έναρξη ισχύος του Εσωτερικού Κανονισμού της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ μια σειρά υποχρεώσεων που έχει σήμερα η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες διασφαλίζουν την διαφάνεια .

Οι προς κατάργηση διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ οφείλουν να απέχουν από την επιδίωξη ιδίων συμφερόντων που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του Ταμείου. Οφείλουν, επίσης, να αποκαλύπτουν στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. τα σημαντικά ίδια συμφέροντά τους που ενδέχεται να επηρεάζο­νται άμεσα από συναλλαγές ή αποφάσεις του Ταμείου, καθώς και κάθε άλλη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων με αυτών του Ταμείου ή των συνδεδεμένων με αυτό εταιρειών, που ανακύπτει κατά την άσκηση των καθη­κόντων τους.

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ απαγορεύεται να ασκούν κατ' επάγγελμα, είτε μόνα είτε σε συνεργασία με τρίτους, όλους ή μερικούς από τους επιδιωκόμενους σκοπούς του Ταμείου ή να εκτελούν εργασίες παρεμφερείς με τους σκοπούς αυτούς ή να μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες που επιδιώκουν τέτοιους σκοπούς, χωρίς προηγούμενη άδεια της γενι­κής συνέλευσης. Σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης αυτής το Ταμείο έχει δικαίωμα αποζημίωσης και το μέλος του ΔΣ εκπίπτει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

-Κατά τα επόμενα δύο έτη από την αποχώρησή τους από το ΔΣ του Ταμείου, τα μέλη του υποχρεούνται να μην ασκούν αντικείμενο όμοιο με εκείνο του Ταμείου είτε ατομικά είτε με παρένθετο πρόσωπο, με τη συμμετοχή τους ή την παροχή των υπηρεσιών τους σε οποιασδήποτε μορφής φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ή νομικών προ­σώπων που έχουν συναλλαγεί με το Ταμείο.

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να μην αποκαλύπτουν, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της γενικής συνέλευσης του μετόχου, οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία αναφορικά με τις δραστηριότητες του Ταμείου, τα επιχειρηματικά σχέδια, τους πελάτες ή τις συνεργαζόμενες εταιρεί­ες, καθώς και πληροφορίες που προκύπτουν μετά από έρευνες ή μελέτες που έχουν παραγγελθεί και πληρωθεί από αυτό. Υποχρεούνται ακόμη να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά στα δεδομένα των υπηρεσιών, εργασιών, στατιστικών στοιχείων ή άλλων δεδομένων που αφορούν στη δραστηριότητα του Ταμείου και να απέχουν από κάθε σκόπιμη ή ακούσια αποκάλυψή τους σε οποιονδήποτε τρίτο.

-Σε περίπτωση που τα μέλη του ΔΣ αποδεδειγμένα αποκαλύψουν ή δημοσιοποιήσουν τα ίδια ή μέσω τρίτων ή δεν αποφύγουν τη διαρροή οποιασδήποτε εμπιστευτικής πληροφορίας υπέχουν ευθύνη πλήρους αποζημίωσης για κάθε θετική και αποθετική ζημία, την οποία θα υποστεί το Ταμείο από την αιτία αυτή. Οι υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου που προβλέπονται στην «ρήτρα εμπιστευτικότητα»ς παραμένουν σε ισχύ για τρία έτη μετά την αποχώρησή τους από το Ταμείο.

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανατίθεται ο έλεγχος της δήλωσης σε ελεγκτική εταιρεία, με δαπάνες του Ταμείου.

Τέλος, μια άλλη αλλαγή που επήλθε με την τροπολογία σχετίζεται με την πρόβλεψη του νόμου πως μέσα σε έξι μήνες από την περιέλευση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων που μεταβιβάζονται σε αυτό, εκδίδεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία διαλαμβάνονται η ταυτότητα κάθε ακινήτου και η κυριότητα του Ταμείου επ' αυτού, με μνεία της αποφάσεως της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της οποίας το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο Ταμείο.

Μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε πως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου θα καταχωρίζεται μέσα σε έξι μήνες στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου της περιφέρειας του ακινήτου ή στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο, όπου αυτό λειτουργεί. Πλέον με την τροπολογία η εξάμηνη προθεσμία εξαλείφτηκε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας στο CNN Greece το περιεχόμενο της τροπολογίας ως προς το σκέλος της κατάργησης της υποχρέωσης της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλλει ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) ανέφεραν πως η κατάργηση σχετίζεται με την πρόβλεψη του νόμου ο έλεγχος του πόθεν έσχες να γίνεται από ελεγκτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο νόμος 4389/2016 αναφέρει στο άρθρο 202 πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των άμεσων θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3213/2003 (Α'309) για τη δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων.

Ωστόσο, η απάντηση αυτή δεν είναι επαρκής διότι η τροπολογία καταργεί ολόκληρη την παράγραφο 17 του άρθρου 3 του Ν.3986/2011 που προβλέπει πως «τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου υποχρεούνται να υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κα­τάστασης (πόθεν έσχες). Το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται στο προη­γούμενο εδάφιο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ανατίθεται ο έλεγχος της δήλωσης σε ελεγκτική εται­ρεία, με δαπάνες του Ταμείου».

Η απάντηση της κυβέρνησης θα ήταν πλήρως τεκμηριωμένη μόνον εάν η τροπολογία διέγραφε το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ