ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρόθυμη η ΕΚΤ να προχωρήσει στην επαναφορά του waiver;

Απρόθυμη η ΕΚΤ να προχωρήσει στην επαναφορά του waiver;

To θέμα της επαναφοράς των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ έχει μπεί στην ημερήσια διάταξη του διοικητικoύ συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που θα συνεδριάσει αργοτερα το μεσημέρι στη Βιέννη

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ θα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει στην πολυπόθητη απόφαση με την οποία θα άνοιγε την πόρτα του φθηνότερου δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, μόνον στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε κλείσει νομοθετικά όλες τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι και το Reuters χθες σε δημοσίευμα του ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» για να ανακτήσουν την πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα μετά το αδιέξοδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της.

Η εμμονή της ΕΚΤ στην τήρηση όλων των τύπων προκειμένου να ξανακάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα είναι ενδεικτική της μεταστροφής που έχει συντελεστεί στη Φρανκφούρτη, η οποία προφανώς δεν πείθεται πλεον εύκολα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ετσι παρόλο που η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαίου στην ουσία επικύρωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν πείθεται παρά μόνο αν ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Στην περίπτωση που τελικώς δεν ανοίξει ο δρόμός για την απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο πολιτικό πεδίο, όσο και στην πραγματική οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη εγκλωβισμένες στην ακριβότερη ρευστότητα του μηχανισμού εκτακτης ρευστότητας (ELA). Επιπροσθετως μέχρι να επανέλθει το waiver θα παραμένουν αποκλεισμένες από τον νέο ακόμη φθηνότερο μηχανισμό παροχής μακροχρόνιας ρευστότητας τον ΤLTRO, που θα εγκαινιάσει από αυτόν τον μήνα η ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ