ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ζητεί η Κομισιόν

Ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ζητεί η Κομισιόν

Κρίσιμες συναντήσεις για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τις Λάρκο, ΕΝΚΛΩ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου.

Μετά την αρνητική τροπή που πήρε η υπόθεση με την παραπομπή της χώρας τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Λάρκο και την ΕΝΚΛΩ η κ. Παπαδοπούλου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις κρατικές ενισχύσεις, Γκερτ Γιαν Κούπμαν για να εξετάσουν το θέμα.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών μετέβη στις Βρυξέλλες για να διερευνήσει τις διαθέσεις και να διαπραγματευθεί μια καλύτερη μεταχείριση, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ειδικά η περίπτωση της Λάρκο είναι ακανθώδης. Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως παράνομη κρατική ενίσχυση το ποσό των 136 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από τη συμμετοχή του Δημοσίου ως μετόχου, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το 2009 και από εγγυήσεις που προσέφερε στη Λάρκο μέχρι το 2011, που μαζί με τους τόκους ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ.

Κομισιόν και Ελληνικό Δημόσιο είχαν συμφωνήσει στην εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης της Λάρκο με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ., το οποίο ωστόσο μέχρι το 2014 δεν προχώρησε.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν συνεχόμενες οχλήσεις από την πλευρά της Κομισιόν, με την τελευταία στις αρχές Φεβρουαρίου όταν ήρθε στην Αθήνα ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν. Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα ή να αντικρούσει με επιχειρήματα τις θέσεις της Κομισιόν για τον χαρακτήρα των ενισχύσεων που δέχθηκε η εταιρεία, κατέληξαν στην απόφαση που έλαβε το Κολλέγιο των Επιτρόπων τον Απρίλιο, για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ