ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κύπρος μειώνει κατά 50% το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Η Κύπρος μειώνει κατά 50% το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα οι φόροι στη περιουσία αυξάνονται η Κύπρος ακολουθεί αντίστροφη πορεία μειώνοντας τα φορολογικά βάρη επί της ακίνητης ιδιοκτησίας στο μισό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες τη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στη Κύπρο στο 0,5 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις και την ταυτόχρονη πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση του πλαισίου ακίνητης ιδιοκτησίας εντάσσεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και στον εκσυγχρονισμό και περαιτέρω απλούστευση του φορολογικού πλαισίου που διέπει την απόκτηση, κατοχή και εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η μεταρρύθμιση εστιάζεται στη μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους διασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο εσόδων έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η πορεία των δημόσιων οικονομικών και ο στόχος για σταδιακή και σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους. Επιχειρείται ταυτόχρονα η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συγκεκριμένα, η όλη φιλοσοφία του προτεινόμενου πλαισίου μεταρρύθμισης της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας περιστρέφεται γύρω από τον καθορισμό μιας μόνο φορολογίας με χαμηλό ενιαίο φορολογικό συντελεστή που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την καθιέρωση ενός λιγότερου στρεβλωτικού, απλοποιημένου και πιο αναπτυξιακού συστήματος φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, και την ενθάρρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα προχωρήσει στην επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης, κάτι που θα αφορά μόνον στις περιπτώσεις εμπορικών συναλλαγών.

Κύπριοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εκτιμούν ότι το νέο αυτό μέτρο φορολογίας θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που κατά βάση αγοράζουν οικόπεδα από επαγγελματίες του τομέα, οι οποίοι αξιοποιούν μεγάλες εκτάσεις γης τις οποίες οικοπεδοποιούν για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ