ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πηγαίνει πίσω στο 1980

Χαρδούβελης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πηγαίνει πίσω στο 1980
EUROKINISSI

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει την Ελλάδα στο 1980 εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε οικονομικό πρακτορείο.

Κάνοντας μια αποτίμηση της συμφωνίας της 24ης Μαΐου ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως αν και είναι μια «κακή συμφωνία» το βασικό είναι ότι έκλεισε η αξιολόγηση και θα δοθούν 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάποια χρήματα θα πέσουν στην οικονομία. Ωστόσο τόνισε πως αν και τα χρήματα αυτά θα απαλύνουν το βάθος της ύφεσης δεν θα την αποτρέψουν.

«Για το 2016 βλέπω μια ύφεση της τάξης του 1%, κυρίως λόγω του ότι η κατανάλωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ, δεν πρόκειται να αυξηθεί, λόγω μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της φορολογίας. Η ύφεση θα έρθει ό,τι και να κάνει ο τουρισμός, ενώ οι επενδύσεις δύσκολα θα ανακάμψουν αν δεν έρθει η αξιοπιστία», ανέφερε στο insider.gr ο κ. Χαρδούβελης.

Για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Χαρδούβελης είπε πως δόθηκε μια αίσθηση ότι κάποτε θα ελαφρυνθεί το χρέος, αν και η απόφαση αυτή θα ληφθεί το 2018. «Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι πέταξαν το μπαλάκι παρακάτω επιλέγοντας προς το παρόν να μην ακουμπήσουν το χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως αναγνώρισε πως μεταθέτοντας τις λήξεις στο μέλλον, μειώνοντας τα επιτόκια και δίνοντας περιόδους χάριτος, τα χρήματα που θα πάρουν πίσω οι Ευρωπαίοι μειώνονται δραματικά σε όρους παρούσας αξίας.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους για την αποπληρωμή του χρέους. Και αυτό τους οδηγεί στο να μην εξετάζουν με την ίδια ένταση την οικονομική διάσταση της πορείας της χώρας μας όπως το έκαναν στην αρχή της κρίσης», είπε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως θεωρούσε μεγάλη την πιθανότητα Grexit πριν ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή, γιατί ακριβώς θεωρούσε ότι δύσκολα θα περνούσε τα μέτρα η κυβέρνηση. «Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δεν υπήρχαν ιδεολογικοί φραγμοί», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχασε μια τεράστια ευκαιρία να χτίσει πάνω στη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μια καινούργια Ελλάδα, την Ελλάδα της προόδου. «Αντί να αρπάξει, λοιπόν, την ευκαιρία και να πει «φτιάχνω την καινούργια Ελλάδα, θα πατάξω τα μονοπώλια κ.τ.λ», πάει την Ελλάδα στο 1980, αντί να την πάει στο 2080», είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένα συντηρητικό κόμμα με τη δική του «πελατεία».

Κατά τον ίδιο το 2015 οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω στο ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι έδωσαν στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, καθώς έβλεπαν μια αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά και ήθελαν τους δώσουν κάτι παραπάνω. «Εναντιώθηκαν ασκόπως στους Ευρωπαίους και φόβισαν πρώτα τους Έλληνες καταθέτες και μετά τους ξένους επενδυτές. Κατέστρεψαν το οικονομικό κλίμα», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ερωτηθείς για το εάν πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Χαρδούβελης είπε πως το ΔΝΤ είναι ένας παίκτης που προτείνει μια στρατηγική μακροχρόνιας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Εκτίμησε ωστόσο πως το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.«Φαίνεται ότι το ΔΝΤ μάλλον θα φύγει και θα «πουλήσουν» την αποχώρησή του ως εξοικονόμηση χρημάτων για την Ελλάδα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που χρεώνει. Αν φύγει, όμως, θα μείνουμε μόνοι μας με τους Ευρωπαίους που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον, είναι «να μην τους ενοχλούν οι Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ