ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Προς πώληση και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Τσακαλώτος: Προς πώληση και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας που αφορά στα κόκκινα δάνεια που είναι εγγυημένα από το Δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Περιγράφοντας τη λύση που βρέθηκε με τους δανειστές ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αποφασίσθηκε η «φιλελευθεροποίηση» και των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου.

Όπως διευκρίνισε, στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τον κίνδυνο οι καταπτώσεις εγγυήσεων κόκκινων δανείων να επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως στο Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) θα αναφέρεται πως εάν καταπέσουν δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημόσιου δεν θα επηρεάζουν το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται πως καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανωτέρω διατάξεις (για την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση).

Επίσης με την ίδια τροπολογία προβλέπεται πως τα δάνεια που δεν θα μπορούν να πουληθούν έως τις 31/12/2017, δηλαδή που έχουν εγγύηση ή προσημείωση την πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ, θα επιτρέπεται πλέον η ανάθεση της διαχείρισής τους.

Η προβλεπόμενη αναστολή έως τις 31/12/2017, για τα δάνεια και τις πιστώσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ περιορίζεται μόνο στο άρθρο 3. Δηλαδή συνεχίζεται η αναστολή των διατάξεων για τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης των εν λόγω δανείων και παύει ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης αυτών.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως με τις τροπολογίες που θα ψηφισθούν σήμερα θα τελειώσει το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησης κλείνοντας την αξιολόγηση. «Πολλοί αν και είναι πατριώτες και αγαπούν το έθνος δεν ήθελαν αυτά τα μέτρα να περάσουν», είπε επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση.

Παρέχοντας άλλες διευκρινίσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι βελτιώσεις στο μηχανισμό του κόφτη που φέρει η τροπολογία δεν τον καθιστούν πιο σκληρό. Ομοίως, για τις αλλαγές στο νέο υπέρ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων είπε πως η βασική διαφορά είναι ότι στην ΕΤΑΔ περνούν και τα ακίνητα του ΕΟΤ.

Τέλος, για τα ειδικά μισθολόγια είπε πως με την τροπολογία αποσαφηνίζεται ο τρόπος εξεύρεσης των ισοδύναμων μέτρων λόγω της απόφασης μη παγώματος των μισθολογίων. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε πως το κόμμα του έχει ήδη εντοπίσει ισοδύναμα από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για να καλύψει το κενό των 118 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μη περικοπή των μισθολογίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ