ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους, όχι άλλα μέτρα στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους, όχι άλλα μέτρα στην Ελλάδα

Τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής της χώρας εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

«Υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι ώστε σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους (debt re-profiling) ή μείωση του χρέους, κάτι που απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που συστήνουμε την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα», είπε ο Όμπσφελντ δίνοντας συνέντευξη σε έκδοση του ΔΝΤ.

Πάντως, το ΔΝΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ αν και δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για την Ελλάδα περιορίσθηκε να επαναλάβει τις δηλώσεις στελεχών του Ταμείου που ακολούθησε του Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Δεν υπάρχει κάτι πιο φρέσκο για την Ελλάδα σε σχέση με όσα ειπώθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα», είπε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δεν επιβεβαίωσε πως υπάρχει απόσταση ΔΝΤ - Γερμανίας για το θέμα αυτό. «Η ελάφρυνση του χρέους είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη», είπε και προσέθεσε πως το ΔΝΤ θα καταρτίσει στα τέλη του χρόνου έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Αν και ερωτήθηκε σχετικά δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν επί της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Σε σχέση με την τρέχουσα εφαρμογή του προγράμματος ανέφερε πως προς το παρόν οι διαβουλεύσεις είναι μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς.

Τέλος, αν και ρωτήθηκε για το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορούσε να παράσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στην περίπτωση που θα συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να προσδιορίσει οποιοσδήποτε ποσό και το είδος του προγράμματος που θα το ακολουθούσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ