ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται κατά 50% η φορολόγηση των μερισμάτων

Αυξάνεται κατά 50% η φορολόγηση των μερισμάτων
Eurokinissi

Κατά 50% αυξάνεται η φορολόγηση μερισμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017 σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής για την εφαρμογή του νέου συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων αυξάνεται από το φορολογικό έτος 2017 από το 10% στο 15%, ήτοι όποια παρακράτηση φόρου για μερίσματα θα διενεργείται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά θα γίνεται με συντελεστή 15%.

Η ΓΓΔΕ σημειώνει πως η παρακράτηση φόρου στα μερίσματα εφέτος εξακολουθεί να γίνεται με συντελεστή 10% ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 έχει αποδοθεί φόρος με συντελεστή 15% αντί για 10% η διαφορά θα επιστρέφεται στην επιχείρηση.

«Σε περίπτωση που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4389/2016 έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 15%, η επιπλέον διαφορά φόρου 5% δεν οφείλεται ενώ ο τυχόν αποδοθείς επιπλέον φόρος επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείς», τονίζεται σχετικά.

Ακόμη, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως σε περίπτωση που διανέμονται προμερίσματα από Ανώνυμες Εταιρείες ή πραγματοποιούνται προσωρινές απολήψεις έναντι κερδών ΕΠΕ ή ΙΚΕ μέσα στο φορολογικό έτος 2016, η απόφαση διανομής των οποίων τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, αντίστοιχα, που θα πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2017, παρακρατείται φόρος με τον αυξημένο συντελεστή 15%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ