ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν 118 εκατ. ευρώ σε 118 ημέρες

Ψάχνουν 118 εκατ. ευρώ σε 118 ημέρες
Eurokinissi

Περιθώριο 118 ημερών έχει η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφίσει τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 118 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν την «τρύπα» που προκάλεσε στο πρόγραμμα προσαρμογής το μη «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες προβλέπει πως θα πρέπει να εξευρεθούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης από το σκέλος των δαπανών και μόνον. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες εξεύρεσης εσόδων από νέα φορολογία δεν είναι μόνον περιορισμένες, αλλά σε αυτή τη φάση και πολιτικά μη επιθυμητές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π Καμμένος κατέθεσε τις πρώτες προτάσεις του για δημοσιονομικά ισοδύναμα οι οποίες όμως θα χρειαστούν περαιτέρω κοστολόγηση και τεκμηρίωση αν επαρκούν για να καλύψουν την "τρύπα".

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε πως οι ένστολοι του υπουργείου Άμυνας θα πληρωθούν την μισθολογική ωρίμανση από τον κωδικό 6900 του προϋπολογισμού που αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν συνεχίζονται. Από τον εν λόγω κωδικό είπε πως θα διασφαλιστούν 27,3 εκατ. ευρώ το 2017 και 27,3 εκατ. ευρώ το 2018, ποσά που αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σε ιδιωτικές συζητήσεις θεωρόυν πως ενδεχομένως να γίνουν αποδεκτά ή που οι δανείστες μπορούν να αμφισβητήσουν.

Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως θα υπάρξουν επιπλέον εξοικονομήσεις από τα ποσά που «θα καταβάλουν» εταιρείες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως ο νόμος ήδη ορίζει ότι τα ποσά που κατατίθενται στον ειδικό αυτόν λογαριασμό αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και δύναται να διατίθενται για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων ή δράσεων, ιδίως εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης, οπότε θα πρέπει να τροποποιηθεί η χρήση του λογαριασμού με νέο νόμο.

Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε εξοικονομήσεις και από την κατάργηση στρατιωτικών μονάδων που εξυπηρετούν μόνο τοπικά συμφέροντα και έφερε ως παράδειγμα στρατόπεδο στη Καλαμάτα «δείχνοντας» ρουσφετολογικές κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Πάντως προ τριετίας το κλείσιμο περίπου 45 στρατοπέδων και μονάδων του στρατού επέφερε εξοικονόμηση 5,5 εκατ. ευρώ το έτος.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας πλημμελημάτων και την αντικατάστασή τους με διοικητικά πρόστιμα, ρύθμιση που όπως είπε θα φέρει επιπλέον έσοδα για τα ταμεία των ένστολων και των δικαστών. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα πλημμελήματα του ΚΟΚ..

Δεδομένου ότι η τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή προβλέπει πως «η αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών εξειδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017», το έργο της κυβέρνησης στο να ταυτοποιήσει εγκαίρως τα ισοδύναμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ