ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Πολύ ισχυρή» αύξηση μισθών κατά 5,2% το 2023

ΕΚΤ: «Πολύ ισχυρή» αύξηση μισθών κατά 5,2% το 2023
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας AP/Michael Probst

Ξεπερνώντας τον φόβο του αυξημένου πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει μια «πολύ ισχυρή» αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη κατά 5,2% το 2023, τονίζοντας πως οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022.

«Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ

Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα και τονίζει πως οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού δελτίου, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Δεκέμβριο κάτω από το συμβολικό όριο του 10%, έπειτα από ενάμισι χρόνο συνεχών αυξήσεων.

Όμως εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ' ό,τι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό της ετήσιας πραγματικής ανόδου των μισθών ήταν αρνητικό, στο -5,2% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το άρθρο τους.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συνδικάτα «να απαιτήσουν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων», ιδιαίτερα στους τομείς με χαμηλούς μισθούς, προσθέτουν οι συντάκτες.

Μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ