ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο EWG της Δεύτερας κρίνονται δόση και waiver

Στο EWG της Δεύτερας κρίνονται δόση και waiver

Σε μια θετική απόφαση του EuroWorking Group για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τη Δευτέρα ελπίζει η Κυβέρνηση προκειμένου να μπουν σε τροχιά οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ.

Παρά τις πέντε τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή μεσοβδόμαδα ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα ε τα προαπαιτούμενα, καθώς υφίστανται τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές θέλουν να διευθετηθούν.

Αυτές αφορούν στην επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, στη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να κινδυνεύουν από μηνύσεις και αγωγές.

Αν δεν υπάρξει έως τη Δευτέρα πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα ενδεχομένως το EuroWorking Group να μη δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η έγκριση θα δοθεί στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου.

Πάντως, η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση για άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ